Παρουσίαση και ανάλυση έργου του φωτογράφου Philip Lorca di Corcia . Επιμέλεια : Μαρία Βόγγλη

Ο Philip-Lorca diCorcia Ο Philip-Lorca DiCorcia γεννήθηκε το 1953 στις ΗΠΑ. Είναι από τους πιο σημαντικούς και πρωτοποριακούς φωτογράφους των τελευταίων τριάντα ετών. Με βάση την αισθητική της τέχνης του κινηματογράφου, είναι πρωτοπόρος στη λεγόμενη staged photography, δημιουργώντας αφηγήσεις της καθημερινής ζωής.

Οι εικόνες του DiCorcia σκαρφαλώνουν στις γραμμές μεταξύ γεγονότος και μυθοπλασίας, συνδυάζοντας ένα ντοκιμαντέρ με τις τεχνικές της staged photography. Ο θεατής των εικόνων του συχνά δεν είναι βέβαιος εάν έχει βρεθεί στη σκηνή που απεικονίζει ο  diCorcia. Τελικά, το έργο του ζητά από τους θεατές να αμφισβητήσουν την υποτιθέμενη αλήθεια μιας φωτογραφίας και να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους οι εικόνες θα μπορούσαν να μιλάνε και να αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Επηρεάζεται παπό τους Walker Evans, Garry Winogrand και Diane Arbus. Σε όλη τη δουλειά του, ο diCorcia καταγράφει στιγμές που φαίνεται να έχουν συλληφθεί στη χαοτική ροή του κόσμου κι έτσι το τελικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών του diCorcia είναι μια αίσθηση της πραγματικότητας που κρέμεται σε ένα κατώφλι, αβέβαιο, ασταθές και ποιητικό.

 

Επιμέλεια : Μαρία Βόγγλη